Friday, 3 July 2015

Trip To Langkawi....Again!

Assalamualaikum.

Hallo hallo.....Ahhhh aku ni jarang-jarang rasanya update pasal bercuti secara live mahupun sejurus lepas balik dari bercuti tu. Biasanya cuti aku basi-basi belaka. Eh rajin sket laa... Bukan pe. Lately ni kerja lebih banyak dari masa terbuang. Dek kerana ekonomi negara yang aku rasa main lama makin meruncing ni, aku terpaksa pergi gelap balik gelap. Ahhh propa sangat. Ok here we go!!

Since 11/2014, rasanya agak lama tak bercuti. So plan punya plan, then aku decide nak gi holiday! Macam biase ah dengan my best partner, Cik Ain. And well, kemana lagi kalau bukan ke Pulau Langkawi. Mak kate laut kat Langkawi dah bosan tengok muka aku. Elehh silap besar la mak..Huhuhu..

Our vacation start from 07/02/2015 until 11/02/2015 menaiki pesawat Airasia AK6310. Dan aku rasa percutian kali ni paling emmm boleh dikatakan tak berapa nak ok kot. Kalau ikut rekod perjalanan sebelum ni memang berjanggut nak tunggu bas dengan flight sampai. Tapi kali ni punya vacation memang mencabar nak mamp*s. Dengan bilik tak book lagi, kes hampir-hampir terlepas flight, dan macam-macam lagik.



Terlalu banyak scene yang aku rasa seakan bagi petunjuk yang tak berapa nak best. Paling tak boleh lupa kes hampir tertinggal flight. On that day flight kami dijadualkan berlepas pukul 3.30ptg. Mase kami masuk kat domestic departures ni dah sedang molek kira tak kan lambat la. Nak dijadikan cerita, gate pelepasan kami kat pintu K. From drop off to K gates tooks up to 19 minutes. Lepas pada check imigresen tu dok usha la kedai-kedai yang ade kat situ sebab bajet memang sempat la sampai ke gate.

Engkorang tengok le sendiri layout yang aku lukis rembat dari google.


"Ain, flight kita 3.30..." yang mana pada waktu tu jam dipergelangan tangan menunjukkan pukul 3.15ptg dan kami berdua sedang bersenang-senang kat 1 kedai ni.

"Wei jap jap nak wrap hadiah ni"

Lepas pada tu kaki ni terus pecut la takot kalau kena tinggal. Dah la kena kat gate K, sekali tengok kena kat K10. Jauh gila hoi!! Ok langkah dipercepatkan sambil-sambil mata dok usha timing board yang ade bersepah berjoget seakan-akan mengejek kami yang dah terlambat tu. Sempat aku usha flight to Langkawi AK6310 dah berstatus FINAL CALL.. Pehhh masetu tinggal pasang lagu korea je dah rasa macam dalam drama. Tak pedulik dah gaya berlari dah macam hape. Perjalanan jauh lagi ni. Sampai kat K8, status dah tukar CLOSED!!!! Terus tak semena-mena aku termenjerit. Punyalah cuak sampai tak pedulik dah mata-mata yang memandang. Dengan pikul beban kat bahu lagi, terus buntang mata tengok pertukaran status tu. Ain terus pecut ke K10. Aku dah tak larat nak lari masetu. Sampai kat K10, lengang takde orang. Pintu kaca tu pun dah tertutup rapat dan yang ada hanyalah sorang stewardess yang cantik tersenyum simpul. Dup dap dup dap jantung macam nak lucut baq ang.

"Kak, boleh masuk lagi ke?" tanya Ain separuh simpati. Aku kat belakang dah menikus sambil turut bagi muka simpati. Dalam hati dah separuh redha dah incase kalau tak dapat masuk pun.

"Ok ok boleh. Pegi kat pintu sana". Sambil dia koyak separuh boarding pass.

Phewwww~~~ Alhamdulillah.....
Dan dengan tenang masuk ke dalam kabin sambil buat muka tak bersalah. Sepanjang perjalanan dok throwback tragedi ni sampai la kapai tu touch down kt Langkawi. Eh pengalaman beb. Kalau tak, tak beringat. Kahkah...Tu la dia drama sebabak yang sempat aku ceritakan semula untuk pengajaran. Tu tak cerita lagi malam tu jatuh dalam longkang. K malas nak cerita. Kahkahkahakkkk~

Sunday, 1 February 2015

Kenapa Tak Nikah Lagi?

JAWAPAN DARI ALLAH SWT : KENAPA AKU TAK KAHWIN-KAHWIN LAGI ?


1- KITA BERTANYA : KENAPA SEHINGGA KINI AKU BELUM ADA JODOH, SIAPAKAH YANG LAYAK UNTUK AKU ?

ALLAH MENJAWAB :
"Wanita-wanita yang keji adalah untuk laki-laki yang keji, dan laki-laki yang keji adalah buat wanita-wanita yang keji (pula), dan wanita-wanita yang baik adalah untuk laki-laki yang baik dan laki-laki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik (pula)."  [Surah An Nur : Ayat 26]


2- KITA BERTANYA : AKU ORANG BUJANG LAGI MISKIN, MAKAN DAN MINUM PUN CUKUP HANYA UNTUK KEPERLUAN SENDIRI. APAKAH AKU LAYAK UNTUK BERKAHWIN ?

ALLAH MENJAWAB :
"Dan kahwinkanlah orang-orang bujang (lelaki dan perempuan) dari kalangan kamu, dan orang-orang yang soleh dari hamba-hamba kamu, lelaki dan perempuan.

Jika mereka miskin, Allah akan memberikan kekayaan kepada mereka dari limpah kurniaNya kerana Allah Maha Luas (rahmatNya dan limpah kurniaNya), lagi Maha Mengetahui." [Surah An Nur : Ayat 32]


3- KITA BERTANYA : WALAUPUN MASIH BELUM MAMPU UNTUK BERKAHWIN AKU JUGA INGIN HIDUP BAHAGIA SEPERTI INSAN-INSAN LAIN, BERKASIH SAYANG, MEMPUNYAI PASANGAN HIDUP DAN ZURIAT, APAKAH AKU LAYAK UNTUK SEMUA ITU?

ALLAH MENJAWAB :
"Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikan-Nya diantaramu rasa kasih dan sayang.

Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berfikir.." [Surah Ar Rum : Ayat 21]


4- KITA BERTANYA : KALAU BEGITU AKU LAYAK LAH UNTUK BERKAHWIN, TAPI APAKAH CARANYA UNTUK MENCARI PASANGAN HIDUP?

ALLAH MENJAWAB :
"Dan Tuhanmu berfirman: "Berdo'alah kepada-Ku, niscaya akan Ku perkenankan bagimu. Sesungguhnya orang-orang yang menyombongkan diri dari menyembah-Ku akan masuk neraka Jahannam dalam keadaan hina dina". [Surah Al Mu’min : Ayat 60]


5- KITA BERTANYA : AKU SUDAH BERDOA, TAPI SEHINGGA KINI BELUM LAGI DIMAKBULKAN DOANYA?

ALLAH MENJAWAB :
”Mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan sabar dan solat”. [Surah Al-Baqarah : Ayat 153]

”Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan, Sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan”. [Surah Alam Nasyrah : Ayat 5 – 6]


6- KITA BERTANYA : AKU TAHU SABAR ITU SEPARUH DARI IMAN. TAPI, APAKAH TIDAK ADA CARA LAIN YANG MAMPU AKU BUAT?

ALLAH MENJAWAB :
”Hai orang-orang yang beriman jika kamu menolong (agama) Allah, nescaya Dia akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu”. [Surah Muhammad : Ayat 7]


7- KITA BERTANYA : KALAU BEGITU, BAGAIMANAKAH CARANYA ?

ALLAH MENJAWAB :
"Sesungguhnya Allah pasti menolong orang yang menolong agamaNya. Sesungguhnya Allah benar-benar Maha Kuat lagi Maha Kuasa.." [Surah Al-Hajj : Ayat 40]


8- KITA BERTANYA : SETELAH SEMUA ITU DILAKUKAN, BILAKAH PULA ALLAH AKAN MENOLONG AKU?

ALLAH MENJAWAB :
"Ingatlah, sesungguhnya pertolongan Allah itu amat dekat.." [Surah Al-Baqarah : Ayat 214]


=============================================================
Itulah jawapan Allah buat orang yang bertanya..

Dan Allah swt, Tuhan Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang tidak akan menyalahi janji-janji NYA.

Inilah juga keyakinan yang PERLU ada pada setiap mukmin dan mukminat. In Syaa Allah..


=============================================================

Soalan-soalan seperti :

"Kau bila lagi?"

"Asyik kipas orang je, bila sendiri nak kena kipas?"

"Tak jealous ke tengok kawan-kawan dah ada suami?"

"Eh,dah lama tak nampak. Datang nak hantar kad ke?"

K...Kalau sekali je tanya, aku boleh keep calm and keep cute lagi. Ni setiap kali jumpa asyik tanya soalan tu je. Bosan doe! Bosan aku nak jumpa kau lagi.

Aku merancang, Allah juga merancang. Makanya siapa kau nak pertikaikan?

Allahu~~~
Gambar Kak Mira masa bertunang aritu. Hehehe pinjam ye kak..

Monday, 19 January 2015

Langkawi (Day 3)

Pagi hari ketiga dimulakan dengan breakfast kat area Cenang. Lepas makan tu terus pegi ke Underwater World Langkawi yang ade sederet dengan The Zone (tempat sopin bebas cukai katenye). Tengok dari luar nampak kecik jek. Sekali masuk dalam rasa macam betul-betul ade dikalangan binatang. Kehkehkeh...Besar oiii..Dari hidupan laut, ke kehidupan darat sampai la ke kehidupan udara..Errrr... Memang sangat sesuai la kalau nak bawak anak-anak mengembara. Kawasan pun bertutup so takde la panas. Luar Underwater World ni nanti jumpa kedai-kedai souvenir yang boleh engkorang beli sebagai tanda kenang-kenangan. Dan aku, macam biaselah cume suke jalan-jalan tak suke membeli-belah. Hikhik..

Check this out.

Dah macam perhimpunan pagi kat sekolah. Comeiiiii....























Underwater World Langkawi
Zon Pantai Cenang,
Mukim Kedawang,
07000 Langkawi, Kedah.
Tel : +604-955 6100
Fax : +604-955 6103
Website : www.underwaterworldlangkawi.com.my

Dekat 2 jam pusing dalam tu, kami terus belek map dan menuju ke tapak kawasan Beras Terbakar yang terletak di kawasan Padang Matsirat. Tiket masuk adalah percuma.. Cuma nak ke tapak kawasan tu kena berjalan sket la lalu kedai-kedai. Sambil cuci mata, boleh cuci poket skali katenye. Huhuhu...Padi-padi ni dibakar adalah kerana.........

1819 – Lebih kurang 30 kaki persegi dan beras-beras tersebut dikatakan perlu ditanam 3 kaki di bawah tanah.
Tempat iti dikatakan juga sebagai gudang untuk menyimpan semua beras yang telah dikumpulkan daripada para petani sebagai bayaran cukai selepas tuaian. Dikatakan juga keuntungan beras akan meningkat selepas hujan lebat.
Beberapa bulan selepas pemerintahan Dato Kamajaya, pulau tersebut diserang oleh Siam. Pertempuran sengit antara Dato Kamajaya bersama barisan pahlawan mereka telah dibunuh berlaku di Selat Berhala Balik. Di mana selat yang membawa ke Jeti Kuah sekarang.
Sebelum pertempuran, Dato Kamajaya dapat merasakan bahawa Langkawi bakal kalah di tangan pihak Siam.  Jadi beliau mengarahkan orang-orangnya untuk membakar gudang tersebut bagi mengelakkan ianya jatuh ke tangan pihak Siam. Orang terdahulu mempercayai hal dimana kegagalan Dato Kamajaya mempertahankan Pulau Langkawi adalah berikutan dari sumpahan Mahsuri.
Dan misteri tinggal misteri kerana beras-beras yang dibakar tidak bertukar menjadi debu seperti yang sepatutnya juga dikatakan bukti sumpahan.

Wallahualam…

Tapak kawasan Beras Terbakar ni dalam kawasan rumah penduduk di Langkawi. Masuk adalah percuma. Cumanya janganlah pulak masuk dalam rumah orang tu. Hihiii

Yang tinggal~~~

Antara Beras Terbakar yang dapat dipamerkan dan sumbangan ikhlas para pelawat untuk meastikan tapak kawasan ini sentiasa terpelihara....

After that langkah dimajukan ke kilang gamat which is known as Nusantara Gamat Langkawi yang terletak di Jalan Padang Matsirat. Masa nak pegi tu engkorang akan jumpa la Hospital Langkawi. Jalannya tegak jek ala-ala highway. Nak bembat 180km/j pun takde sape nak marah. Kahkah... Masa aku sampai tu memang tak ramai orang tambahan bukan time cuti. So engko boleh la pusing-pusing dalam kedai tu tanpa berselisih bahu waima punggung sesapa. Dalam kedai tu baq ang, punye la banyak produk-produk berasaskan gamat. Tapi satu pun aku tak beli. Kah kah kah lagi.




Lee kata try celup tangan kat dalam tu. Langsung tak panas. Dah balik baru bagitau. Cisss
Nusantara Maju Enterprise
Kampung Bayas Jalan Padang Matsirat
07000 Langkawi,
Kedah, Malaysia.

Seterusnya perjalanan diteruskan ke Telaga Harbour Marina which is located at Pantai Kok, Langkawi. Aku tak tau ape yang tersirat pasal tempat ni. Yang aku tau tersurat adalah tempat pelabuhan kapal-kapal yang mana bila sampai sana aku rasa kagum yang luar biasa. Kat situ kalau nak buat outdoor untuk wedding bleh gak wei. Pandangan dia nice tu. Ahhh dah berangan dah ni. Hiukhiuk...



Telaga Harbour Sdn. Bhd.
Lot 1, Telaga Harbour Park, Pantai Kok,
07000 Langkawi, Kedah Darul Aman, Malaysia.
Tel : +604 959 2202

Dan macam biasalah bila petang menjelma, tourist guide tak berbayar kami mesti ajak lepak kat pantai hujung airport menikmati semangkuk laksa power bersama sebijik air nyoq. Sambil-sambil menikmati sunset kat tepi pantai. Pehh feeling gila la walaupun pegi banyak kali. Terimbau kenangan-kenangan percintaan lama yang ntah apa apa dulu.

So on that night, aku diajak untuk menyumbangkan suara yang ala-ala Dayang Nurfaizah tu. Mana lagi kalau bukan family karaoke. Hihihi baru dia tau penangan suara orang Johor ni camna. Ehhh esok last day!! Arghhhhhhhhhhhh-------

Sunday, 11 January 2015

Langkawi (Day 2)

Hmm hamboi sampai ketahun depan aku punye tomorrow kan...Hari kedua kami di sana bangun agak awal sebab WE GONNA HAVE OUR MANGOVE TRIP!! Yahoooo....Yup yes ni la dia kejutan dari Lee. So seawal jam 9 pagi kami dah terpacak kat Tanjung Rhu. Kami difahamkan trip ni bermula pukul 9pagi hingga 2petang beserta pakej makan which all cost RM 80/person only...Murah sebab chartered boat. Kami dibawa pusing sekitar pulau-pulau berhampiran. Kami jugak dibawa pergi melawat ke Gua Kelawar, Gua Buaya, Fish Farm dan lain tempat yang aku sendiri sampai lupa.

Tanjung Rhu.













Gunung ni kalau kita dapat tengok ade iras gorilla. Tapi jangan tanya apa jantina dia. Wa pun tak taw!



This is our tourist guide ; Mr. Bard.


Di Fish Farm

Luar Bat Cave.


















Around 1pm we having lunch at Floating Restaurant. Memang bergoyang-goyang restoran tu time makan. Lepas blurpppp Alhamdulillah....Kami pun bergerak pulang ke Tanjung Rhu. Terima kasih yang tak terhingga kat Lee sebab bagi kami peluang bermangrove secara FREE.. Huhuhu tu yang super syok tu~



Lepas puas pusing pulau, kami terus pegi ke Cable Car (Sky Cab). Dengan adanya Waze,lancar sungguh perjalanan kami. Hahaha tengkiu waze hoihhh! Tiket naik cable car RM 30/person for adult. Tapi untuk warganegara yang tunjukkan ic, hanya RM15 sahaja. Kat atas tu ade 2 platform dan kami naik sampai atas skali. Memang sangat gayat. Pasal mase naik tu memang slow gile dia bergerak. Rase macam tak bergerak. Tapi bila sampai atas memang, MasyaAllah kagum sangat dengan keindahan yang ade kat puncak Gunung Mat Cincang tu.



Belum pun sempat kaki ni cecah tanah, Lee ajak kami pi mengai. Tau mengai tu ape? Mengai tu mancing. Haaaa kan tak pernah umur aku ikot orang mancing. Tapi ikot jugak sebab nak layan sunset kat betul-betul tengah laut yang mana dikenali sebagai Andaman Sea. Kami naik dari Tanjung Rhu pastu terus pergi tengah laut. Lee cakap lagi 5 minit je sampai sempadan siam. Tapi rugi sangat masetu sebab aku boleh plak tetiba mabuk laut. Spoil gile wei! So dah dekat pukul 7 tu kitorang terus balik hotel. Letih!

Floating Restaurant masa mangarove~



















So malam hari plak tempat yg aku rase memang wajib pegi kalau dah sampai Langkawi dah semestinya Dataran Lang (Eagle Square). Sempat la snap picture sedas dua. Buat kenangan orang kate dengan tourist guide tak berbayar kami. Huhu sape lagi kalau bukan Lee. Lepas abes kodak, terus pegi makan. Aku makan banyak mase kt sane. Kuikuikui~





















Ok mase dah time sebab jadual 1 hari sangat pack. Malam tu kami tido awal. Ye awal sangat! Dok kira-kira belen hari yang ade nak pusing Langkawi. Dan tiba-tiba.....SEDIH! Kbai..