Thursday, 12 December 2013

Friendship Forever Trip 2013

Wahhh tajuk kemain. Dah lepas family day, frenship day plak. Coming soon, sibling day plak. Ahaks~

Event ni di anjurkan oleh geng-geng ofismate akak ipar aku. Hah kau. Geng akak ipar pun aku boleh join. Betape peramahnye aku ni kan. Holiday kali ni di buat di Cameron Highlands on 30/11/2013-01/12/2013. Macam sebulan lamenye holiday aku ni. Walhal 2 hari jek. Macam biase penginapan kat homestay kat area Tanah Rata. Check-in pukul 3.00 pagi (Sabtu) and check out pukul 12.00 tghri (Ahad).

Datang sane tengah musim hujan ni kan. Dia punye sejuk memang WOWWW naik beku darah kat tapak kaki ni ha. Dah memasing berstoking jek sepanjang hari. Dah macam orang dalam pantang pun ade. Sampai pun dah pukul 3 pagi, sah-sah la bangunnye pun pukul lambat. Tapi dengan keadaan dan suhu kat sane, terase macam baru pukul 6 pagi.

Uniform khas~
So pukul 12 tu kitorang pun get ready la nak keluar. Yelah tak kan nak terperuk jek kan dalam rumah. Lagipun just gerimis jek apelah sangat. Demi stoberi, ku gagahkan jua. Lokasi pertame gi Big Red Strawberry Farm (Agro Tourism Garden) bersarapan kat sane. Tah ape pesen bekpes kol 1300.

Yang tu namenye pancake a.k.a lempeng
Strawberry Sundae
Lepastu pusing-pusing melawat tapak semaian. Sayur sumer murah belaka. Tapi takde makne pun bagi aku sebab aku bukan penggemar sayur yang segar bugar camtu. Allergic mungkin. Hahaha




Kamilah kanak-kanak tercomel abad ini~

Perjalanan di teruskan ke Rose Valley. Tiket masuk RM 4.00/person for adult and RM 2.00/person for children. Mase kitorang gi ni gerimis lagik dan makin lebat. Nasib baik tempatnye berbumbung so dapat la back to nature. Heaven sangat-sangat okey.









Patung lucah~

About 1 hour dalam Rose Valley tu, kitorang pun terus la bergerak ke cafe berhampiran (lupe name tempat). Mencarik-carik resepi menarik untuk di jadikan lunch pukul 5 petang tu. Ekceli waktu tu aku dah lapokan nasik. Kalau tak dapat nasik pun, terasae macam nak makanan yang bergoreng. Tapi harapan tinggal harapan. Lepas berbincang dengan otak, akhirnya pilihan di buat.

Sedap sangat-sangat yang teramat sangat woiii

Lepas balik dari cafe tu, singgah pasar kat Brinchang. Wahhh jammed macam nak pitam. Kat situ turun sat gi beli cendawan goreng dengan jagung untuk di bakor malam kang.

Aktiviti sebelah malam, berBBQ. Menu utama, ayam. Makanan  tambahan sampingan plak jagung dan sosej bakar. Tok sah nak banyak sangat la kan sebab cume brape orang jek. As usual, tugas aku cume menanti makanan yang dah siap. Ekeke..





Tadaaaa~~~ Chef dah siapkan 1 set ayam + sosej bakar + mushroom sos. Naisss~
Hari kedua, bangun-bangun terus bersiap. Kalau ikot plan, balek tu nak pegi ke Jerantut sebab ade wedding. Tapi cancel sebab kalau ikot kiraan waze, maybe sampai sane dalam pukul 5 petang tu pun kalau tak jammed!




So perjalanan diteruskan ke Bharat Tea (Cameron Valley). Minum segelas dua air pastu caboottt. Yang best kat situ, environment sangat-sangat menyegarkan mate nan memandang. Hiaju saujana. Ishh rase macam tak nak balik. Dengan angin yang sesepoi bahase tu. Memang umphhhh!





Sesudah minum, kitorang pun terus ke Taman Agro Al-Mashoor. Masetu lebih kurang pukul 1430. Memula pegi kat area dessert. Kat situ beli la eskrem stoberi, stoberi coklat, dan macam-macam lagik yang berasaskan stoberi. Mate dah berpinar sane sini kaler pink. Kitorang lunch kat situ memandangkan dah terjumpe kedai makan. Cume 1 jek yang aku tak puas ati, servis lambat yang amat. Aku cume oder Teh o Ais jek pun kene tunggu kat kaunter sampai 15 minit. (Kalau awak terbace entry ni, harap dapat improve ye servis awak tu). Hihihi..

eskrem stoberi + stoberi celup coklat

Yang ni nak habak maii..... Laksa penang dia sedap sangat.Pekat Likat Melekat Terbaik!!

After all, perjalanan diteruskan ke pasar. Beli jagung and some ole-ole untuk ofismate and soulmate. Cehh soulmate tu tipu. Lebih kurang pukul 10malam kitorang selamat sampai rumah. Perubahan cuaca yang mendadak, ari selasa MC sebab demam. Kuikuikui~

Keadaan berkabus yang sangat tebal setebal mekap Che Ta. Upsss~

Next destination, Awana Kijal Terengganu. Tapi tengah musim banjir ni, macam tukar plan ke Legoland, Johor. Back to home~

1 comment:

  1. best kan cameron.. Fiza pegi awal nov lepas.. ada masa nak ke sana lg..

    ReplyDelete