Monday, 8 July 2013

Kek Batik Rangup

Assalamualaikum

Well hello monday~

Kali ni atas permintaan , aku nk hapdet plak 1 resepi turun temurun yang berkurun . Bukan susah pun.. Tengok tajuk jek da ckp dlam hati ''Eleee resepi senang jek pun".. It doesn't matter.. Tang rangup tu yang nak kene amek perhatian.. keh keh keh.. oke tanpa membuang mase mari dengar bengkel memasak kali ni..

Bahan utamanya biskut marie.. akak ipar aku kate gune biskut tiger.. nanti boleh jadik rimau! pecah-pecahkan biskut tu utk nampak lebih berseni katenye..

Sementare tu, boleh la start buat adunan coklat tu.. Memule letak sebuku butter cup ..Tunggu sampai cair pastu masukkan susu pekat 1/2 tin.  Gaul lelaju dan searah !  Biar ianya mendidih kepanasan..
Tetibe kaler jadik coklat kan.. Masukkan milo dalam 2 cawan..  Gaul selaju yang mungkin lebih dahsyat dr yang atas. Hal ini kerana takot adunan jadik terlalu likat dan melekat dalam periuk.. Susah nak basuh nanti wei.. Pastu masukkan pulak susu cair ikot sesedap rase tahap kepekatan.. Dalm kes ni aku tengok akak ipar aku masokkan dlm secawan camtu ade kot.

Sementare tunggu adunan tadi tu menjadik , boleh la suruh kawan sebelah tu susun biskut yang dah di karate tadi .  susun cecantik bia selera sket nak makan ! Susun selapis jek dulu.. Next step please !
Kenape aku suruh susun awal-awal biskut tu? sebab nak kene sira adunan milo td tu cepat-cepat sebelum jadik keras. Pastu isi la tempat kosong yang ade tu. Jangan bia kosong nanti takot masuk angin. Dah agak rate tu , letak lagi 1 lapisan biskut kat atas dia ye.. Ulang step sampai rase mual..

Awas jangan buat camni depan makanan sebab takot terjangkit virus . Berbalik kpd resepi tadi.. Dah siap sumer-sumer tu,  boleh la masukkan dalam fridge . Tapi jangan la buang tebiat masuk kt bahagian frozen . Nanti tak jadik biskut batik tapi jadik batu bata. Dah agak sejuk , boleh la potong dan hidangkan untuk di makan.

Tadaaa da siap dah pun.. Tinggal nak makan jek.. Boleh dihidangkan bersame  air suam sahaje ye sebab kek ni dah manis macam aku. kah kah kah !

Yang menjadikan kek ni rangup sebab biskut tadi tu tak di bancuh skali dengan adunan coklat. Bile kek ni sejuk , korang try makan.. Pehhhh nikmat x terkate!! Sekian sahaje bengkel untuk arini. Selamat mencube dengan jayanya..

Wassalam~

14 comments:

  1. Mommy selalu buat tapi Tedi tak makan sebab Tedi tak gemar rasa biskut Merry tu.

    ReplyDelete
  2. waaaa. kemas la biskut tu. besa kitorang buat xrupa mcm gitu. msti srabut. huhuhu

    ReplyDelete
  3. selalu try buat kek ni. ade sekali tu, egt nak buat tuk sekali terkeras sgt. campak kat dinding pun xretak. haha

    ReplyDelete
  4. Last week fiza dah buat tp lembik.. kali nie nk try resipi kat sini pulak.. npk kemas..

    ReplyDelete
  5. normi : thanx :)

    tedi : kalau tak ske biskut marie,try suh mommy buat gune biskot chipsmore..hehehe

    iqwa : hehe lembik sangat kot..try buat lagik sampai berjaye..chayok3 !

    miss violet : bahaye tu..jgn buang kek yang tak jadik tu..boleh gune buat sendal pintu..hehe

    ReplyDelete
  6. hafiza : haa try3.. kalau tak berjaye, call ye..hahaha

    ReplyDelete
  7. tengok pun dah nampak sedapp..huuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa baru tengok...belum rase lagik..hehe

      Delete
  8. mintak la siket....hehe terliuqqq tengok tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaa tinggal pinggan jek la kak..haha

      Delete
  9. A'ah la, biskut tu nampak kemas je susunan dia. Hehe.

    ReplyDelete
  10. Rangup tu yg special..lagi sedap kan..hehe

    ReplyDelete