Monday, 22 July 2013

Rezeki Rezeki Rezeki

Assalamualaikum

Well hello again monday~!

(Entry ini bukan bertujuan untuk show off mahupun riak ataupun yang sewaktu dengannye..)

Arini aku rase sangaaaaaaatttt la gumbira. Kegembiraan harus dikongsi bersame kan.. keh keh keh.. Actually aku da rase excited ni dari last week lagik.. Just bende belum confirm kan, so ade baiknye aku diam dulu.. Ape agak-agak yang membuatkan aku happy ni ek.. Ok biar gambar berbicare ^_^




Cerite Sepenuhnye...

Hari Rabu (17-Julai-2013) aku dapat call dari nombor 123.. Mula-mula tu agak was-was la nak angkat sebab lately ni ade jek agen-agen insuran yang asik call.. Dengan malasnye aku pun angkat la..Maka berlaku la dialog kat bawah ni

Opr : Hello boleh saya bercakap dengan Cik Nur Faizah Binti Ishak?

Aku : Ye.....Bercakap..

Opr : Ok boleh saya bercakap sebentar?

Aku : Boleh tapi jangan lame-lame sebab saya tengah kerja ni..

Opr : Ok saya janji tak kan lama.. Saya Miss XXX buat panggilan dari Hotlink..

Aku : Oooo okeeeyyy... (ni mesti nak mintak hutang ni..Mentang-mentang aku da kne blacklist)

Opr : Ekceli Hotlink ade buat contest dan cik terpilih sebagai salah seorang pemenang untuk memenangi Samsung Galaxy S4..Tapi sebelum itu cik dikehendaki menjawab 1 soalan mudah dan cik berpeluang memenangi hadiah tersebut..

Aku : Ok teruskan.. (dah mule gile punye excited.. kah kah kah ! )
Tapi sebelum tu , camne saya nak percaye yang ni call dari Hotlink?

Opr : Ok , kalau cik tak percaye , cik boleh call customer services yang akan saya berikan sebentar nanti..

Lepas dia tanya nombor ic , ngn berapa amaun last yang aku top up , dan beberape pengesahan , soalan cepumas pun klua..

Opr : Ok cik , sila jawab dengan betul.. Apakah nombor yang perlu didail untuk memeriksa baki akaun . Sila pilih jawapan yang saya berikan..
a) *122#
b) *135#
c) *138#

Soalan ni kalau lupe nak study , mmg free jek failed ! Lepas bagi jawapan yang betul aku pun diumumkan sebagai slah seorang pemenang... Mak aiiihh senangnyee nak menang.. Tak payah susah-susah ko nak perah otak, melabur duit sane-sini, join contest yang enggak-enggak.. Hahaha Sebab musababnye aku ni antare salah sorang manusia yang kurang gemar nk join any contest.. Aku pun tak tau knape.. Aku boleh bagi sokongan yang padu dan jitu kat member-member tp namenye aku nk join mmg tak la kan..ha ha ha ..

Untuk contest ni , aku cume kene call lebih dari RM 2.00 sehari.. Ekceli aku pun tak tau kesahihan contest ni.. Sebab aku dah kate yang aku memang  tak penah amek port pun pasal contest-contest yang ade kat Malaysia ni..Tapi setiap kali lepas aku call member aku , mak aku , mesti hotlink akan anta mesej 'Penggunaan anda utk hari ini telah melebihi RM 2.00. Buat panggilan/mesej setiap hari untuk berpeluang memenangi Samsung Galaxy S4' Haaa lebih kurang gitu laa ayat dia.. Aku sentiasa delete delete delete mesej camtu sebab aku anggap tu pentipu jek.. ha ha ha......

So dia cakap tempoh penghantaran amik masa dalam 2 bulan camtu lepas tarikh tamat contest (8-Julai-2013).. Aku kire-kire kalau sampai bulan 9 tu tak dapat jugak , kire aku kene kencing la ni.. Takpela.. Lagipun baru bape ari.. Relax dan sabar.. Baru ingat nak bergaya di hari raya.. Hahaha excited makkkk!!!!
Syukur Alhamdulillah..Rezekiiii

Sekian

Wassalam~! ^_~

Thursday, 18 July 2013

Hikmah Tiada Jodoh

Assalamualaikum

Well hello~

Semalam gi selak-selak pesbuk.. Pastu ade terjumpe 1 post pasal tak de jodoh..Kebanyakan dari kite amatlah susah (termasuk aku) untuk terima hakikat dan kenyataan bahawasanya percintaan yang dibina dan berharap berakhirnye ke jinjang pelamin tu musnah dalam beberape kelip mate.. Fuhhh kalau yang jenis akal simgkat , sanggup buat ape jek.. Contoh pun da banyak yang kite tengok kat media massa kan. So, sempena ari baik bulan baik, mari same-same kite fahamkan hikmah disebalik putusnya sesebuah ikatan percintaan sesama insan..

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Hikmah Tiada Jodoh

Bila putus cinta, tak jadi kahwin, putus di tengah jalan..
Kita biasa dengar ungkapan ni.

"Dah takde jodoh..."

Tapi saya nampak ianya lebih dari itu. Ada banyak punca, antaranya:

Ianya adalah pengajaran dari Tuhan.

Orang bercinta atau orang yang tengah sayang menyayangi, timbul sampai ke satu tahap mereka rasa, atau salah seorang dari mereka rasa,

"Dialah segala-galanya bagi aku."
"Aku hanya sayang dia seorang."
"Cinta aku hanya untuk dia."
"Rinduku milik dia."
"Ah, hanya dia."
"Hatiku milikmu."
"Dialah satu, tiada dua."
"Hanyalah satu yang bertakhta di hatiku."
"Kalau aku ada kambing seekor, aku hanya akan berikan padamu."
dan bermacam lagilah.

Bila sampai ke tahap ini, maka mereka yang terlibat sebenarnya telah buat kesilapan yang besar iaitu MELEBIHKAN seseorang dari YANG LEBIH PATUT DILEBIHKAN.

Dgn kata lain, melebihkan cinta seseorang melebihi cinta kepada Tuhan.

Pada Tuhan tak pernah² diluahkan rasa sayang dan kasih sebegitu dahsyat. Tapi, pada manusia yang tak beri manfaat apa-apa, dia beri segalanya. Beri hatinya.

Lalu, Allah STOPKAN perhubungan tu. Maka terputuslah di tengah jalan.

Tak kiralah putus sebab apa pun. Sebab orang ketiga, sebab salah faham, sebab gaduh, sebab mak bapak tak berkenan, sebab keluarga, sebab harta, sebab sikap, sebab tak sefahaman, sebab nafsu tak dapat kontrol, sebab cempedak jadi nangka, sebab berebut murtabak dan macam2 sebab lagi. Itu cumalah asbab.

Sedang yang mengawal hati, menentu jodoh, menjadikan hubungan itu smooth atau celaru, semua di tangan Allah.

After hubungan tak kesampaian, sekarang siapa yang kau tuju?

Allah juga jadi tempat yang dituju.
Allah juga jadi tempat mengadu.
Lalu terpacullah dari bibir,
Tertaiplah pada statusmu, blogmu, nukilanmu,

"Cukuplah Allah bagiku."

Selama ini kita cabar Allah dengan melebihkan manusia dari Dia.
Lalu Dia seru sahaja mengikut iradat-Nya,

"Kun Fa Yakun."

Putuslah.
Berakhirlah.

"Kembali sujud pada-KU!"

Sekarang setelah dah tiada jodoh,
Siapa yang kau lebih perlukan?

Barulah tersedar,
"Aku perlukan Allah.
Aku sayang Allah."

Akhir kata, jangan cabar Allah.
Dengan atau tanpa sengaja.

oleh:Muhammad Rusydi 


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Bila kembalinye seseorang tu kejalan Allah, ada pulak suara sumbang yang cakap 

"Dah terhantuk , dah menyesal baru nak ingat Allah"

"Tu laaa... Mase bercinte, sakan sangat.. Dah camni baru la nak menangis bagai.."

Sedara/sedari , bukankah itu jauh lebih baik dari orang tu terus hanyut dan buat bnde yang bukan-bukan.. Kot-kot datang akal pendek, dia gi terjun bangunan ke.. Tak ke berdosa berlipat ganda camtu.. Orang-orang camtu, wajar kite bagi dorongan dan kate-kate semangat.. Bukan mudah nak bangkit dari kekecewaan.. Cewaaahhh ayat kemain..

Well semua, masing-masing ada yang tersilap langkah dalam buat sesuatu perkare.. kan kan kan... Macam aku jugak yang tak lari dari buat kesilapan.. Same-same mohon keampunan sementare masih bernyawe...

Sekian,

Wassalam ~_~


Tak tau nak pilih jurumekap yang best?Ni aku syorkan satu..
Klik SINI

TQ

Monday, 8 July 2013

Kek Batik Rangup

Assalamualaikum

Well hello monday~

Kali ni atas permintaan , aku nk hapdet plak 1 resepi turun temurun yang berkurun . Bukan susah pun.. Tengok tajuk jek da ckp dlam hati ''Eleee resepi senang jek pun".. It doesn't matter.. Tang rangup tu yang nak kene amek perhatian.. keh keh keh.. oke tanpa membuang mase mari dengar bengkel memasak kali ni..

Bahan utamanya biskut marie.. akak ipar aku kate gune biskut tiger.. nanti boleh jadik rimau! pecah-pecahkan biskut tu utk nampak lebih berseni katenye..

Sementare tu, boleh la start buat adunan coklat tu.. Memule letak sebuku butter cup ..Tunggu sampai cair pastu masukkan susu pekat 1/2 tin.  Gaul lelaju dan searah !  Biar ianya mendidih kepanasan..
Tetibe kaler jadik coklat kan.. Masukkan milo dalam 2 cawan..  Gaul selaju yang mungkin lebih dahsyat dr yang atas. Hal ini kerana takot adunan jadik terlalu likat dan melekat dalam periuk.. Susah nak basuh nanti wei.. Pastu masukkan pulak susu cair ikot sesedap rase tahap kepekatan.. Dalm kes ni aku tengok akak ipar aku masokkan dlm secawan camtu ade kot.

Sementare tunggu adunan tadi tu menjadik , boleh la suruh kawan sebelah tu susun biskut yang dah di karate tadi .  susun cecantik bia selera sket nak makan ! Susun selapis jek dulu.. Next step please !
Kenape aku suruh susun awal-awal biskut tu? sebab nak kene sira adunan milo td tu cepat-cepat sebelum jadik keras. Pastu isi la tempat kosong yang ade tu. Jangan bia kosong nanti takot masuk angin. Dah agak rate tu , letak lagi 1 lapisan biskut kat atas dia ye.. Ulang step sampai rase mual..

Awas jangan buat camni depan makanan sebab takot terjangkit virus . Berbalik kpd resepi tadi.. Dah siap sumer-sumer tu,  boleh la masukkan dalam fridge . Tapi jangan la buang tebiat masuk kt bahagian frozen . Nanti tak jadik biskut batik tapi jadik batu bata. Dah agak sejuk , boleh la potong dan hidangkan untuk di makan.

Tadaaa da siap dah pun.. Tinggal nak makan jek.. Boleh dihidangkan bersame  air suam sahaje ye sebab kek ni dah manis macam aku. kah kah kah !

Yang menjadikan kek ni rangup sebab biskut tadi tu tak di bancuh skali dengan adunan coklat. Bile kek ni sejuk , korang try makan.. Pehhhh nikmat x terkate!! Sekian sahaje bengkel untuk arini. Selamat mencube dengan jayanya..

Wassalam~

Wednesday, 3 July 2013

Kekwatnye artis tak jadik ni!!!!!

Assalamualaikum

Well hello~!

Kisah ni diadaptasi dari pengalaman aku sendiri..Walaupun benda ni jadik setahun yang sudah tapi terase macam baru semalam jadik..Sakiiiiit sangat ati ni =/

Lokasi : Kedai Makan XYZ (Thai Seafood)
Waktu : 8.30 mlm
Situasi : Tengah amek pesanan makanan
Si Pelaku : Pelayan & Keluarga artis kekwat !!



Pelayan : Ye nak oder ape?

Artis : Nasi putih 7 org makan. Udang goreng tepung 2 orang makan. Sotong goreng kunyit 2 orang makan. Kailan ikan masin 1orang makan. Kangkung goreng belacan 1 orang makan. Tomyam campur 3 orang makan. Air, ko bagi air fresh orange 1 jug.

Mak Artis : Dik,kerabu mangga ada tak?

Pelayan : Takde,makcik..Yang ade cume kerabu sotong,ayam,udang,daging ngn kerabu campor.

Mak Artis : 0o kalau camtu tak pe lah..

Pelayan : Ada nak tambah pape?

Artis : Dah. Itu je !

Pelayan : Ok saya repeat ye..(Dengan muke manis dan ayat berlapik,si pelayan pun ulang suara semula)

Mak Artis : Dik,kerabu mangga ada tak?

Pelayan : Takde,makcik..Yang ade cume kerabu sotong,ayam,udang,daging ngn kerabu campor.Ade apa-apa lagi?

Artis : Orang melayu kan?

Pelayan : A,ah kenape?

Artis : 0ooo ingatkan orang thai..Paham bahase melayu kan?!

Pelayan : Terime kasih..(Sambil berlalu dengan muke yang pasrah)


5 minit kemudian..

Aku nampak artis kekwat yang tak jadik tu ke hulur ke hilir kat kedai tu.. Kononnye nak orang len nampak la dia makan malam kat situ! Memang aku nampak la 2 3 orang yang pandang kat dia tapi takder sorang pun la nak gi kerumun kat dia!! Sesungguhnya,bukan aku cemburu buta la dia dapat jadik artis.. Hakikatnye, perangai dia yang kerek tu buat aku jadik mual..Artis dari program realiti jek pun.. Dah tu populariti tak kemana plak tu..Patotla ramai peminat lari.. Then dalam kes tu plak,agak-agak sape yang tak paham bahase melayu gaknye ek..??? Sape artis tu,bia aku dan pelayan tu jek la yang tau..

Pesan aku pada sesape yang bakal jadik artis tu,kot2 ade readers n blogger yang tetibe jadik artis tu,tolong la jangan nak kekwat sangat..Jage sket air muke orang lain..Memang mase tu ko tengok dia cume pelayan kedai makan thai jek..Tapi mane tau 1 ari nanti dia boleh kalahkan kau.. Jalan terlalu mendabik dada sampai lupe longkang yang kat depan mate..KESIAN !!!

Sekian luahan perasaan..
Wassalam~