Monday, 24 June 2013

Resepi Berkurun

Assalamualaikum!!

Well hello~!

Arini terbuang tebiat sket nk share 1 resepi yang mungkin sumer orang dah tau..Last 2 weeks aku lepak rumah kakak ipar aku..Pagi sabtu tu pegi Pulapol Jalan Semarak dulu tengok member abang aku tamat latihan..Pastu balik tu trus main masak-masak..So here we go..Tadaaa....

STRAWBERRY SHAKE


1st of all,kene la ade buah strawberry..Kakak ipar aku cakap,nk kn keaslian,kene buah yg dtg dr Cameron..Huh mentang-mentang baru balik dari sane..So,kene la asingkan daun dari buah tu..kenape?sebab nk buat strawberry shake bukan daunnye..nanti klua kaler ijau..owh x mau


Pastu utk tak menjahanamkan mate pisau blend tu,potong la buah tu kecik sket..bia mase blend nanti tak de la bunyik gedebuk gedebak..paling cun kalau dapat hiris..

Dah siap tu,boleh la masukkan dalam blender yang ade kat rumah..kalau xde blender,jangan plak tumbok gune lesung batu..nanti kene tuko name..

Kemudian,masukkan susu pekat..Sukatan ikot citerase tekak masing-masing..Jangan manis-manis sangat nanti kene potong kaki..No good!!


Selepas itu,masukkan air masak/kosong/jarang..Jangan penuh-penuh sangat..Kalau tak nanti melimpah ruah plak..

Pastu boleh blend ramuan tadi hingga sebati..nampak inai di jari tu?pengantin baru yee..hahaha

Dah siap tu,tuang la dalam jug..jangan badol sangat tu pun nk di ajar..tak kan ye nk minum terus dari dalam blender kan..

Untuk menambahkan kelazatan laluan ke tekak,letak la ice 2 3 ketul..asal sejuk ye tak..

Tadaaaaa akhirnye sempurna...letak la sket buah strawberry kat muncung cawan tu..saje nak menambahkan keserian..So itu la dia menu untuk lunch kitorang..

Itu jek la sket resepi hujung jari yang boleh aku share..next week buat banana shake plak..pastu durian shake..pastu bawang shake..pastu kobis shake..errr tah pape..sekian sahaje dari dapur kite..selamat mencuba,mohon terliur..

Wassalam

5 comments:

  1. Sedap tuh.. menu berbuka puasa nanti

    ReplyDelete
  2. haha boleh try utk lunch nnti..

    ReplyDelete
  3. asslm morning~

    tliur! request nnt buat jus avocado choc plak eh! hihiii ;)

    ReplyDelete
  4. waalaikumsalam n moning!

    haha siap ade request pulak..takot nanti jadik air milo plak..

    ReplyDelete
  5. Pehh durian shake haha. Tah macam mana pulak la rasa dia.

    ReplyDelete